Тrue story: ThinkPad оцеля след пожар и работи

Nevena Chervenakova  September 20 2013 05:02:46 PM
Наскоро в един от офисите ни в София имахме пожар. През нощта във фаталния петък 13.09 (не е за пропускане, че се случи малко преди 00:00 ч. на 14.09) се е запалил конвекторен климатик в едната от стаите. Най-близо до огъня е бюрото с отворения и включен ThinkPad W520 на един колега.
От изпепеляващата горещина клавишите и рамката на екрана са се огънали. При оглед oт по-близо има следи от паднал горящ отломък от огъня върху клавиатурата. ТhinkPad-ът остава работещ. Информацията от лаптопа е защитена и невредима, а колегите - смаяни от забележителната издръжливост на машината.

Image:Тrue story: ThinkPad оцеля след пожар и работи

“От направения оглед на лаптопа и от малка сверка в интернет за температурата на топене на пластмасата, предполагам че температура е била около 220 - 240 °C. Поради това, че лаптопът е бил отворен, върху него има най-много щети от пожара”
, споделя инж. Георги Младенов от Сервизния център Lenovo. „Единствените щети по машината са външните пластмаси, дънната платка се е запазила поради наличието на магнезиев корпус, а дисплеят не се е спукал тъй като материалът, от който е изработен, е по-еластичен от стъкло и има по-висока температура на топене."

Във Facebook профила на Lenovo Exclusive Store имаше някои коментари за тетрадката и телефона, които не са обгорели. Ето какво казва  нашият колега по въпроса: "Относно коментарите във Facebook за тедрадката и телефона  - тяхното запазване се дължи на това, че пластмасата на телефона е значително по дебела и е с около 50см по в страни от лаптопа, а температурата на възпламеняване на хартията е около 230 - 240 C на директен огън т.е. ако и тя е била отворена като лаптопа е нямало да я има на снимката. "  В допълнение - ако имаше въглен върху тетрадката, едва ли щеше този въпрос да подлежи на коментар.

Лаптопите от ThinkPad W серия са мобилни работни станции от корпоративен клас с изключителна производителност и издръжливост.
И ноутбукът от епицентъра на пожара доказа, че е ULTIMATE BUSINESS MACHINЕ – за потребителите  с високи изисквания без компромис с качеството или съмнение в сигурността. Вече 20 години ThinkPad е символ на качество и надеждност и е предпочитаната марка бизнес ноутбук.

Военни тестове за издръжливост
гарантират здравината и надеждността на ThinkPad моделите в тежки работни или форсмажорни условия като висока/ниска температура, температурен шок, запрашеност, влажност, ниско налягане и др. Имахме и драматичната възможност да проверим издръжливостта и на практика.

Гледали сме филмчета с оцелели ThinkPad-и след пожар (като това по-долу), но беше изумително да видиш на живо в какви условия е оцелял  служебния ТhinkPad W520.  

Ето накратко някои от специфичните особености от легендарния дизайн на ThinkPad, гарантиращи висока издръжливост и надеждност:

  • Защитата на хард диска при удари благодарение на гъвкави конектори предпазва от загуба на данни.
  • Вътрешно магнезиево шаси – Roll Cage гарантира солидна издръжливост и цялостна защита на екарана и вътрешните компоненти.
  • Устойчива на разливане клавиатура и канали отвеждащи течностите далеч от компонентите.
  • Подобрени вентилатори предпазват от прегряване и прах.
  • Хардуерно базирана защита осигурява допълнително ниво на сигурност от неоторизиран достъп.
  • Стоманени панти на дисплея осигуряват по-стабилно прикрепване между дисплея и тялото на ноутбука.
  • Някои модели като ThinkPad® X1 Carbon имат карбонови нишки в корпуса за изключителна издържливост.
  • Вложените ТhinkVantage технологии - интуитивен пакет от хардуерни и софтуерни инструменти, се грижат за ТhinkPad-a Ви, за да имате време да се концентрирате върху работата си, а не върху поддръжката на компютъра.





Archives